Howick House

A new home designed for a client in Howick. The main floor level had to be lifted to as high as possible to view long distance sea views.

This imposed design constraints for height and the building is designed to precisely fit within its town-planning envelope. This home is also designed with passive solar principles to require minimal summer cooling and winter heating. A high level clerestory window above the living room roof  allows winter sun to penetrate deeply to the central gallery and the south side  of the house via high level glazing to the rooms beyond.

The roof overhangs whilst allowing winter sun in prevent summer sun from entering and hence assisting summer cooling in partnership with well designed natural cross-ventilation. The house is clad in natural materials left to weather with a combination of stone feature walls and cedar shiplap.

This slideshow requires JavaScript.

ne view3 mina magic south view2 - mina adjusted

Streets Image 1 Streets Image 3 Streets Image 4

Comments are closed.